ŽENE – ŽRTVE NASILJA

Kreirano Petak, 23 Studeni 2012

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, u organizaciji Socijaldemokratskog foruma žena Sisačko-moslavačke županije održan je okrugli stol pod nazivom „Žene – žrtve nasilja“ u Sisku u četvrtak, 22. studenoga. Nakon što je prisutne "forumašice" i ostale uzvanice pozdravila predsjednica organizacije Nikolina Pintar, uslijedila su  korisna i aktualnim informacijama bogata predavanja koja je moderirala prof. Tatjana Puškarić.

Gošće okruglog stola bile su stručnjakinje i osobe koje se dugi niz godina bave ovom problematikom: Mirna Marčec, ravnateljica Centra za socijalnu skrb i njena suradnica Mihaela Petrović, te Marijanka Kovačević, predsjednica Udruge „Adela“ i djelatnica udruge Lahorka Zec, glavna i odgovorna za sigurnu kuću u Sisku, čiji je osnivač upravo ta Udruga. 

Marijana Kovačević predstavila je povijest Udruge za žene „Adela“ i otvaranja sigurne kuće. Naime, udruga je osnovana 2003. godine s ciljem pružanja pomoći ženama kroz edukacijske programe. Nakon kratkog vremena i razgovora sa ženama koje su dolazile na edukacije, djelatnice udruge uvidjele su i potrebu otvaranja skloništa za žene, te su krenule u istraživanje i potpisivanje peticije kako bi ostvarile svoju ideju. Tako je 2008. potpisan ugovor o financiranju s Gradom Siskom i Sisačko-moslavačkom županijom, a sklonište je započelo s radom 1. srpnja 2008. godine.

"Kroz četiri godine  postojanja, kuća je rasla i nadograđivala se. Tako danas u njoj postoji dječji kutak, soba za odmor, kao i knjižnica. Uz kuću su uređeni igralište za malu djecu i vrt, koje vode stanarke sigurne kuće. U sigurnoj kući je uvijek veselo, žene pripremaju objed, bave se vrtom ili nekom drugom slobodnom aktivnošću, a djeca vole podijeliti svoje dogodovštine iz škole", opisala je sigurnu kuću Lahorka Zec.

Također, u sigurnoj kući postoji i stručni tim u kojem sudjeluju psihologinje i socijalne radnice koje savjetima pomažu kako ženama, tako i djeci. Tijekom grupnih i individualnih terapija žene i djeca se osnažuju kako bi bili spremni na novi, drukčiji i kvalitetniji život nakon napuštanja sigurne kuće.

Savjesne djelatnice sigurne kuće pomažu ženama i u ostvarivanju njihovih financijskih prava: jednokratne socijalne pomoći, pomoći za uzdržavanje, te prava na dječji doplatak i alimentaciju.

Očigledna je velika potreba za skloništem žrtava nasilja u obitelji u Sisku i širem području. Aktivistice „Adele“ vrlo odgovorno, djelotvorno i savjesno pomažu ženama. Unatoč svemu tome, uvijek su problem financije. "Stalno treba moliti za pomoć i donacije, a često se i organiziraju različite akcije kako bi se sklonište održalo. Najveći problem je trošak grijanja tijekom zimskog perioda", poručila je "Adela".

Friday the 19th. Centar za žene Adela ..::.. izrada BIT centar d.o.o.
Template © themesbase | Themesbase