Povodom Majčinog dana

Kreirano Četvrtak, 18 Svibanj 2017

Majčin dan je blagdan u čast majki i majčinstva koji se u većini zemalja, pa i Hrvatskoj, obilježava svake godine - druge nedjelje u svibnju. U zapadnom svijetu uspostavljen je u 20 st. Amerikanka Ann Maria Reeves Jarvis Ona je u Graftonu 12. svibnja 1907. u nedjelju nakon druge godišnjice smrti njezine majke osnovala Sjećanje na okupljanje za Majčin dan.

S 500 bijelih karanfila izrazila je svoju ljubav prema preminuloj majci i u mjesnoj ih je crkvi dijelila drugim majkama. Posvetila se inicijativi za osnivanje službenog državnog praznika u čast majki, pišući pisma političarima, gospodarstvenicima, svećenicima i ženskim udrugama. Već 1909. majke su u 45 država SAD slavile majčin dan, a američki predsjednik Wilson proglasio je 1914. godine Majčin dan nacionalnim praznikom. Nedugo nakon SAD-a, Dan majki postao je praznik i u Engleskoj, zatim u Švicarskoj (1917.), Norveškoj (1918.), Švedskoj (1919.), Njemačkoj (1922.) i Austriji (1924.), a potom se običaj proširio po cijeloj Europi i svijetu. Toga dana se majke i bake uglavnom darivaju cvijećem (bijeli i crveni karanfili su zaboravljeni), te čestitkama i malim poklonima koje su izradila njihova i unuci.

U našoj kreativnoj radionici voditeljica domaćinstva s djecom izradila je prigodne poklone za majke: male staklene tanjuriće (ili svijećnjake) ukrašene salvetnom tehnikom, te stiroporna srca ukrašena bojama i salvetama. Majkama diljem svijeta želimo sretan Majčin dan …
 

Thursday the 27th. Centar za žene Adela ..::.. izrada BIT centar d.o.o.
Template © themesbase | free wordpress themes