Sredstva za rad udruga

Javna akcija u Petrinji

U spomen na tri žene ubijene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine, u Hrvatskoj se svake godine na taj dan obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Tradicionalno Centar za žene Adela u suradnji s Policijskom postajom Petrinja, CZSS Petrinja i Savjetovalištem za djecu, adolescente i obitelj organizirao je danas, 21. rujna 2021. godine, na Gradskoj tržnici u Petrinji obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

U sklopu akcije građanima su se dijelili promotivni letci i ostali materijali o postupanju u slučaju nasilja u obitelji s ciljem senzibiliziranja javnosti na problematiku i važnost pravovremene reakcije na nasilje nad ženama, te uz slanje jasne poruke da se nasilje ni u kakvom obliku ne tolerira.

Javnu akciju svojim dolaskom podržala je i gradonačelnica Grada Petrinje, Magdalena Komes, pritom istaknuvši:

„Prema svemu o čemu smo danas razgovarali zaključak je da se mora još puno raditi na osvješćivanju žena i zapravo općenito svih žrtava nasilja na osvješćivanju o tome da zapravo postoji alternativa da žene i ostale žrtve ne moraju trpjeti nasilje da postoje ljudi kao što su u Udruzi Adela koji će pružiti sklonište i pravnu pomoć i žrtvama i članovima obitelji i ovim putem pozivam sve žene i ostale žrtve nasilja da se jave u slučaju potrebe za pomoći na broj telefona 044/888-888, drage žene ne morate trpjeti nasilje, postoji uvijek drugi put.“

– poručila je gradonačelnica.

Senka Filipović, predsjednica Centra za žene Adela, zahvalila se Gradu Petrinji na potpori, te dodala:

„Centar za žene Adela djeluje na dvije lokacije, u Sisku u Kranjčevićevoj 6 imamo ured u kojem je i naše savjetovalište gdje pružamo besplatne pravne savjete i savjete socijalne radnice za sve građane i građanke na području Sisačko – moslavačke županije. Naše sklonište je na tajnoj adresi u kojem smještamo žrtve nasilja i pružamo im svu potrebnu pomoć, od smještaja do stručne pomoći. Nažalost naše sklonište je u kontinuitetu popunjeno, najprije Covid pa onda katastrofalan potres koji nas je zadesio doveo je kako do povećanog broja prijava nasilja tako i smještaja. U ovoj godini u prvih šest mjeseci mi smo zapravo dosegli broj prijava koji imamo inače u prosjeku na godišnjoj razini. Poručujem žrtvama nasilja, ženama, da se ne boje da prijave nasilje, pomoći ćemo im.“

– istaknula je Filipović te se na kraju zahvalila svim sponzorima, gradovima, općinama i Sisačko – moslavačkoj županiji koji podržavaju rad Centra, te isto tako uputila apel svima za financijsku pomoć kako se ne bi dovelo u opasnost kontinuitet rada skloništa za žene budući da im je ova godina zbog potresa bila teška i imali su jako puno izdataka.

nacionalni_petrinja_01.jpg nacionalni_petrinja_02.jpg nacionalni_petrinja_03.jpg

nacionalni_petrinja_04.jpg nacionalni_petrinja_05.jpg nacionalni_petrinja_06.jpg

foto i tekst: Grad Petrinja

 

Ispis