Obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Centar za žene Adela iz Siska je, u suradnji s Policijskom upravom sisačko-moslavačkom, tradicionalno na sisačkoj tržnici Kontroba obilježio 25. studeni, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Kako bi upozorili na problem nasilja i senzibilizirali javnost, dijelili su promotivne materijale kojima su upozorili na nasilje i predrasude vezane uz njega, ali i savjetovali o pravima te mjestu ne kojem se može potražiti pomoć. Predsjednica Centra za žene Adela, u sklopu kojeg djeluje i Tajno sklonište za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja, tzv. sigurna kuća, Senka Filipović podsjetila je da je ovo tradicionalna aktivnost povodom Međunarodnog dan borbe protiv nasilja nad ženama.

„Cilj javne akcije je senzibilizirati javnost o ovom važnom problemom jer nasilje nad ženama je jedno od temeljnih kršenja ljudskih prava. Centar za žene Adela pomaže ženama i djeci žrtvama obiteljskog nasilja. U svom uredu, u savjetovalištu u gradu Sisku, svakog utorka od 17 do 19 sati, pružamo besplatne savjete, pravne i psihosocijalne za građanstvo. U sklopu Centra za žene Adela je i sklonište za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja u kojem smještamo žene i njihovu djecu do godine dana i pružamo im svu potrebnu da bi one uspjele prebroditi te teške trenutke. Nastojimo ih i ekonomski osnažiti kako bi nakon izlaska iz skloništa mogle započeti novi život bez nasilja“, rekla je Filipović te dodala kako stalno imaju povećanje traženja savjeta, ali i samog smještaja u sigurnu kuću, a povećan je i broj slučajeva nasilja djece nad roditeljima.

--------------------------

Kao i svake godine ovaj dan se obilježava i u Petrinji u organizaciji Policijske postaje Petrinja o čemu je Goran Pejnović, kontakt policajac, kazao: „Obilježavamo ga s ciljem osvješćivanja i senzibiliziranja javnosti povodom nasilja nad ženama s tim da povećamo veću osviještenost kroz sve medije i putem ovih naših preventivnih aktivnosti, tako da u slučaju ako bi došli do nekakvog kontakta gdje postoji nekakva sumnja da se nešto događa i da bi ukazivalo na nasilje u obitelji mogu slobodno nazvati brojeve 192 ili 112 tako da bi se žrtva mogla zaštititi i da bi se počinitelj mogao pravovremeno sankcionirati i na taj način spriječiti neke neželjene tragedije koje su se već događale i nažalost još uvijek se događaju.“

Ovom prilikom organizirali su info postavu u prostoru Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – Odsjeka u Petrinji o čemu je Pejnović dodao: „Gdje smo polaznicima objasnili koji su to sve elementi nasilja u obitelji, kakvo može biti, što napraviti kada se s time suoče ili kada budu negdje u kontaktu da mogu pomoći žrtvi, te kome da se obrate, te smo u njihovoj ustanovi dijelili letke kako bi podigli tu svijest i na taj način zaštitili sve daljnje žrtve kako ne bi dolazilo do nekih neželjenih tragedija.“

U akciji su sudjelovali i predstavnici Centra za socijalnu skrb Petrinja i Centra za žene „Adela“ iz Siska, koji daju veliki doprinos da se sve te žene koje su proživjele određene tragedije iz nasilja u obitelji na neki način rehabilitiraju, smjeste i zaštite od počinitelja, odnosno njegovog nasilničkog ponašanja.

tekst: Radio Banovina i portal53


Ispis   E-mail