Obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

U organizaciji Centra za žene Adela, Udruge invalida rada grada Siska i PU sisačko-moslavačke na tržnici Kontroba obilježen je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama održavši javnu akciju na sisačkoj Gradskoj tržnici Kontroba.

Koji je cilj ove akcije, otkrila nam je predsjednica Centra za žene Adela, Senka Filipović.

„Cilj akcije je senzibilizirati javnost na problematiku nasilja nad ženama i djecom, zapravo nasilja uopće. Ovim putem dijelili smo letke i ostali promidžbeni materijal u kojima smo istaknuli naše brojeve telefona na koje nas mogu pozvati u slučaju nasilja. Poruka je da se nasilje ne tolerira ni u kakvom obliku, nasilje u Hrvatskoj je kažnjivo“, rekla je Filipović.

Dodaje kako se stanje u odnosu na prošlu godinu nije popravilo što se tiče nasilja nad ženama. „Nažalost nasilje je u porastu. Barem tako govore naše brojke jer imamo veće zahtjeve za smještajem u sklonište, imamo puno više zahtjeva za savjetovanjem. Mi pružamo besplatno psihosocijalno i pravno savjetovanje u našem savjetovalištu svakog utorka od 17 do 19 sati. Imamo otvoren SOS telefon od 0-24 sata gdje nam se mogu javiti svi koji imaju problem nasilja. Pomažemo, izlazimo na teren, nije bitno u koje doba dana. Uvijek smo spremni u suradnji sa Centrom za socijalnu skrb i Policijom izaći na teren i prihvatiti žrtve“, kazala je Filipović.

Podsjeća kako sve žrtve koje im se obrate smještaju u sigurnu kuću. „Sigurna kuća nažalost je u kontinuitetu popunjena. Imamo jako puno djece. Imamo problem sa financiranjem jer kada imamo puno više djece, puno više treba i hrane za djecu, sve nam je skuplje, reže su skuplje, drva su skuplja, a mi se grijemo na drva, djeca moraju biti na toplom, a mi to sve teško uspijevamo. Borimo se na sve moguće načine kako bi osigurali sigurnost i podmirili njihove potrebe“, istaknula je Filipović te podsjetila na njihov SOS telefon, a to je 888-888.

Akciji su se pridružili i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček i zamjenik gradonačelnice Ivica Rendulić.

Ispis