Vijesti

Javna akcija u Glini

Javna akcija u Glini

Stop nasilju nad ženama!, poručeno je iz glinskog gradskog parka prilikom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

U Gradskom parku na Trgu bana Josipa Jelačića održano je obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Organizatori ovog okupljanja bili su Centar za žene Adela, Centar za socijalnu skrb Glina i Policijska postaja Glina, dok je logistiku podršku dao Grad Gline. Na obilježavanju su sudjelovali i učenici Osnovne škole Glina i Srednje škole Glina koji su dijelili promotivne materijale.

Naime, svakog 22. rujna obilježava se Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Gradonačelnik Grada Gline Ivan Janković poručio je kako je došao podržati akciju, no i naglasio kako je potrebno još puno raditi na tome, pogotovo prenijeti na mlade koji su nazočili obilježavanju svijest o problemu nasilja u obitelji:

“Grad koliko može sudjeluje i podržava rad Udruge Centar za žene Adele. Bitno je ovakve dane obilježavati da se široj javnosti prikaže rad udruga, ali i da se žrtvama nasilja pokaže da nisu same i da se imaju kome obratiti i gdje tražiti pomoć.”

Predsjednica Centra za žene Adela Senka Filipović i ovom je prilikom zahvalila Gradu i donatorima bez kojih se, kako kaže, ovo obilježavanje ne bi moglo održati.

“Zahvaljujem Gradu Glini, gradonačelniku i suradncima što podržavaju našu akciju, naš rad i financiraju nas toliko godina. Bez lokalnih donatora mi ne bismo mogli funkcionirati i pružati pomoć ženama i djeci koji su žrtve nasilja u obitelji.”

Centar za žene Adela djeluje na dvije lokacije od kojih je jedna na području Siska gdje se uz glavni ured nalazi i savjetovalište u kojemu se pružaju besplatni savjeti te posjeduju i sklonište koje se nalazi na tajnoj adresi. Na tajnoj adresi žrtvama se pruža utočište i osiguran im je smještaj, ali isto tako pomoć u svim potrebitim segmentima.

Na njihovu veliku žalost, poručuje predsjednica, sklonište je u kontinuitetu popunjeno, a posebice nakon dolaska pandemije, a potom i razornog potresa. Do sada, u proteklih šest mjeseci, već je dostignuta brojka koja se inače mjeri na godišnjoj razini. Pozvala je sve žene i žrtve nasilja da se ne boje potražiti pomoć, kako je sve anonimno i kako će u najkraćem mogućem roku biti zbrinute i spašene.

tekst i foto: Radio Banovina

Javna akcija u Sisku

Javna akcija u Sisku

Na sisačkoj Gradskoj tržnici Kontroba obilježen je Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.
Ovu javnu akciju organizirao je Centar za žene Adela u suradnji s Policijskom upravom sisačko-moslavačkom, te Centrom za socijalnu skrb Sisak.

Naime, akcijom se želi informirati javnost o važnosti rada na prevenciji suzbijanja nasilja nad ženama. Građanima su podijeljeni letci i ostali promotivni materijal.

U obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama sudjelovali su zamjenik župana Mihael Jurić i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova SMŽ Sanja Mioković.

foto: N. Čutuk / pixsell i smz.hr

 

Sredstva za rad udruga

Javna akcija u Petrinji

U spomen na tri žene ubijene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine, u Hrvatskoj se svake godine na taj dan obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Tradicionalno Centar za žene Adela u suradnji s Policijskom postajom Petrinja, CZSS Petrinja i Savjetovalištem za djecu, adolescente i obitelj organizirao je danas, 21. rujna 2021. godine, na Gradskoj tržnici u Petrinji obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

U sklopu akcije građanima su se dijelili promotivni letci i ostali materijali o postupanju u slučaju nasilja u obitelji s ciljem senzibiliziranja javnosti na problematiku i važnost pravovremene reakcije na nasilje nad ženama, te uz slanje jasne poruke da se nasilje ni u kakvom obliku ne tolerira.

Javnu akciju svojim dolaskom podržala je i gradonačelnica Grada Petrinje, Magdalena Komes, pritom istaknuvši:

„Prema svemu o čemu smo danas razgovarali zaključak je da se mora još puno raditi na osvješćivanju žena i zapravo općenito svih žrtava nasilja na osvješćivanju o tome da zapravo postoji alternativa da žene i ostale žrtve ne moraju trpjeti nasilje da postoje ljudi kao što su u Udruzi Adela koji će pružiti sklonište i pravnu pomoć i žrtvama i članovima obitelji i ovim putem pozivam sve žene i ostale žrtve nasilja da se jave u slučaju potrebe za pomoći na broj telefona 044/888-888, drage žene ne morate trpjeti nasilje, postoji uvijek drugi put.“

– poručila je gradonačelnica.

Senka Filipović, predsjednica Centra za žene Adela, zahvalila se Gradu Petrinji na potpori, te dodala:

„Centar za žene Adela djeluje na dvije lokacije, u Sisku u Kranjčevićevoj 6 imamo ured u kojem je i naše savjetovalište gdje pružamo besplatne pravne savjete i savjete socijalne radnice za sve građane i građanke na području Sisačko – moslavačke županije. Naše sklonište je na tajnoj adresi u kojem smještamo žrtve nasilja i pružamo im svu potrebnu pomoć, od smještaja do stručne pomoći. Nažalost naše sklonište je u kontinuitetu popunjeno, najprije Covid pa onda katastrofalan potres koji nas je zadesio doveo je kako do povećanog broja prijava nasilja tako i smještaja. U ovoj godini u prvih šest mjeseci mi smo zapravo dosegli broj prijava koji imamo inače u prosjeku na godišnjoj razini. Poručujem žrtvama nasilja, ženama, da se ne boje da prijave nasilje, pomoći ćemo im.“

– istaknula je Filipović te se na kraju zahvalila svim sponzorima, gradovima, općinama i Sisačko – moslavačkoj županiji koji podržavaju rad Centra, te isto tako uputila apel svima za financijsku pomoć kako se ne bi dovelo u opasnost kontinuitet rada skloništa za žene budući da im je ova godina zbog potresa bila teška i imali su jako puno izdataka.

foto i tekst: Grad Petrinja

 

Sredstva za rad udruga

Sredstva za rad udruga

Župan Ivo Žinić je u petak, 19. ožujka 2021. godine, u konferencijskoj dvorani Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije potpisao ugovore o financiranju projekata/programa za čiju su provedbu osigurana sredstva Programom javnih potreba u socijalnoj skrbi SMŽ.

Logo centar za žene Adela

Rad Savjetovališta

Obavještavaju se građanke i građani Sisačko - moslavačke županije da od 1. ožujka 2021. godine Savjetovalište Centra za žene Adela nastavlja s pružanjem usluga pravnog savjetovanja i savjetovanja socijalne radnice uz prethodnu najavu na br. telefona 044 888 888.

Zahvala donatorima!

Zahvala donatorima!

Zahvaljujemo se Inner Wheel Districtu 191 Hrvatska na velikodušnoj donaciji opreme za Sigurnu kuću, a posebno smo im zahvalni na žurnoj nabavi nove peći za centralno grijanje jer smo i potresu ostali bez grijanja. Veliko hvala Grupi Tate za tatu iz Dubrovnika, IWC Split Palmina i tvrtki Utilis, vl. Marija Bogdan, na donaciji opreme za sklonište.

Donacija sisačkih rotarijanaca

Donacija rotarijanaca

U sklopu svojeg mota, "I ja pomažem", Rotary klub Sisak već niz godina podupire rad Centra za žene Adela. Sisački su rotarijanaci ove zime osigurali kupnju hladnjaka za Sigurnu kuću kako bi štićenicima omogućili kvalitetno čuvanje zaliha hrane.

Akcije u Sisku i Petrinji

Akcije u Sisku i Petrinji

Kao i prethodnih godina i ove godine, uz poštivanje svih epidemioloških mjera vezano za pandemiju COVID-19, Centar za žene Adela je u suradnji s partnerima, Policijskom upravom sisačko-moslavačkom i nadležnim Centrima za socijalnu skrb javnim akcijama u Petrinji i Sisku obilježio „Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama“.

Uputa za posjetitelje

Uputa za posjetitelje

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike objavilo je letak za posjetitelje institucija socijalne skrbi koji možete pogledati i preuzeti OVDJE