Vijesti

Zahvala donatorima

Zahvala donatorima

Sklonište za žrtve obiteljskog nasilja, jedino na području Sisačko-moslavačke županije, na žalost u samom je vrhu po broju smještaja žena i djece u cijeloj Republici Hrvatskoj.
Jesmo li društvo koje još uvijek na neki način tolerira nasilje, pogotovo nad ženama? Što je s povjerenjem u žrtve kada se odluče i ohrabre prijaviti nasilje i postoji li dovoljno resursa za zbrinjavanje i pružanje pomoći i podrške u vidu skloništa? Jesu li i to neki od uzroka zašto je nasilje u porastu?
Potaknuti dugogodišnjim iskustvom u radu sa žrtvama nasilja u obitelji i detaljnom analizom broja smještaja i broja odbijenih zahtjeva za smještajem zbog popunjenosti skloništa, a brojke su impozantne, pokrenuli smo inicijativu za povećanjem smještajnog kapaciteta našeg skloništa u čemu smo dobili veliku podršku gradonačelnice Grada Siska Kristine Ikić Baniček. Grad Sisak nam je bez naknade ustupio na korištenje veći prostor s boljim uvjetima za boravak žena i djece žrtava nasilja u obitelji.
Zahvaljujući medijima ova vijest je odjeknula kako među našim sugrađanima tako i u široj zajednici. Javio nam se veliki broj donatora sa željom da pomognu i ovom prigodom želimo se posebno zahvaliti tvrtki Monting d.o.o i njihovim djelatnicima, hrvatskoj televizijskoj mreži Nova TV, Rotary klubu Sisak, Bruni i Doris Lerotić, sisačkim Dobrim vilama, Žarku Jeliću, Ninoslavu Korasiću, djelatnicima Veleposlanstva Kanade, tvrtkama KMA i KTA Pisarovina, Violeta d.o.o., Aquaremont d.o.o Sisak, Hajduković Aquamont d.o.o. Sisak, PAVLIĆ COOP j.d.o.o. Petrinja, Ekaton d.o.o Sisak, OŠ Vitkorovac, Gradskom društvu Crvenog Križa Sisak, Narodnoj knjižnici i čitaonici Vlado Gotovac i udruzi Mali zmaj. Zahvaljujemo se i mnogim anonimnim donatorima koji nam često poklanjaju odjeću, obuću i slatkiše za djecu.
Dragi dobri ljudi, od srca vam svima hvala na velikoj pomoći i podršci u borbi protiv nasilja u obitelji.

Djelatnice Centra za žene Adela

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen u Petrinji

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen u Petrinji

Odlukom Ujedinjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. studenog, u znak sjećanja na dan kada su 1960. godine sestre Mirabal ubijene od strane diktatora Rafaela Trujilla u Dominikanskoj Republici.

Na području naše županije jedino sklonište i savjetovalište za žrtve obiteljskog nasilja je Centar za žene Adela. Centar svake godine u suradnji s Policijskom postajom Petrinja obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. I ove godine su uoči tog dana, u utorak 21. studenog, na gradskoj tržnici poslali važnu poruku borbe protiv nasilja nad ženama.

Senka Filipović, predsjednica udruge Centar za žene Adela, zahvalila je Gradu Petrinji koji godinama pomaže njihov rad. Istaknula je kako Petrinja pruža znatnu podršku, veću nego neki drugi veći gradovi. Iznijela je i novosti u radu skloništa koje je od Grada Siska dobilo novi prostor te su pri kraju sa selidbom i završnim radovima. „Novi prostor skloništa je puno veći od prijašnjeg i u njemu će naši korisnici imati bolje uvjete za boravak, a i naše djelatnice bolje uvjete za rad“ kazala je Filipović te dodala kako je sklonište nažalost puno, a sve je više i korisnica starije životne dobi koje su godinama trpjele nasilje i napokon skupile hrabrosti da to nasilje konačno i prijave. Zahvalila je svima koji pomažu udruzi u njezinom djelovanju bilo gradovima, bilo drugim donatorima.

Goran Pejnić, kontakt policajac PP Petrinja istaknuo je kako se na ovaj način želi osvijestiti i senzibilizirati javnost o doprinosu koji svatko od nas može dati borbi protiv nasilja nad ženama: „Ono što je najbitnije, to se sve događa u našoj neposrednoj blizini. Ovom prigodom želimo naše građane potaknuti da, ako nešto primijete, znaju koga i na koji način izvijestiti. Pejnić je istaknuo kako policija različitim aktivnostima radi na tome da građani budu svjesni neprimjerenih načina komunikacije i rješavanja razmirica u bračnoj, odnosno izvanbračnoj zajednici te kako te aktivnosti počinju polako i pokazivati rezultate.

I Grad Petrinja pridružio se obilježavanju te je pročelnica UO za društvene djelatnosti i imovinu Ana Aleksić Pezelj istaknula kako je Grad Petrinje u ovogodišnjem Proračunu za Centar za žene Adela osigurao dvostruko veći iznos nego prethodnih godina te će nastaviti podržavati njihov rad i u budućem razdoblju. Pročelnica je zahvalila i djelatnicima Centra za žene Adela što svojim radom pružaju pomoć ugroženim ženama, ali i medijima koji prenose ovu važnu poruku protiv nasilja nad ženama.

Tolerancija na nasilje mora biti nula, a obiteljsko nasilje ne smijemo doživljavati isključivo kao ‘privatnu stvar’ nego kao društveni problem.

izvor: petrinja.hr

Centar za žene Adela u novoj Sigurnoj kući

Centar za žene Adela u novoj Sigurnoj kući

Sisačko sklonište za žrtve nasilja u obitelji Sigurna kuća uselila je nedavno u novi prostor koji je Grad Sisak kupio i prilagodio potrebama smještaja žena i djece žrtava obiteljskog nasilja. Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček sa suradnicima danas je obišla novi prostor u koji je Grad Sisak uložio preko pola milijuna eura kako bi stvorio primjerenije i sigurno mjesto za žene i djecu žrtve nasilja, koji se u njemu smještaju na zahtjev policije ili Centra za socijalnu skrb.

Nova Sigurna kuća omogućit će da se znatno veći broj žrtava obiteljskog nasilja privremeno smjesti na sigurno. Protekle je godine čak sedamdesetak žrtava obiteljskog nasilja moralo potražiti drugi sigurni smještaj, izvan našeg grada i na području susjednih županija.

„Nije nam prihvatljivo da osobe i djeca koja već proživljavaju traumu i koja za ništa od onoga što im se nažalost događa nisu krivi, i dalje budu traumatizirane preseljenjima. Zato smo odlučili riješiti pitanje povećanja kapaciteta Sigurne kuće i zadovoljna sam što smo našli prostor u kojem će vrijedne žene iz Centar za žene Adela moći obavljati svoj posao na lakši i način primjereniji štićenicima“, kazala je gradonačelnica prilikom posjete novoj Sigurnoj kući.

Predsjednica Centra za žene Adela Senka Filipović upoznala je gradonačelnicu i pročelnika Gorana Grgurača s trenutnim stanjem u kući i upoznala ju s dijelom trenutnih korisnika. Gradonačelnica je pripremila i prigodni predblagdanski paket koji će posebno razveseliti svu dječicu u Sigurnoj kući.

izvor: sisak.hr

Održane akcije povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Održane akcije povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 22. rujna, u spomen na 22. rujna 1999. godine kada su na Općinskom sudu u Zagrebu tijekom brakorazvodne parnice ubijene tri žene, a djelatnica suda je teško ozlijeđena. Centar za žene Adela obilježio ga je i ove godine, akcijama u Glini, Petrinji i Sisku, u suradnji s Policijskom upravom sisačko-moslavačkom, nadležnim policijskim postajama, te područnim uredima Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

U Petrinji je ove godine obilježavanje održano u utorak 19. rujna 2023. na Gradskoj tržnici (izmještenoj na Trgu hrvatskih branitelja) gdje je postavljen info pult, a prolaznicima dijeljeni informativni letci. Cilj obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama je podizanje svijesti o neprihvatljivosti svih oblika nasilja nad ženama.

Senka Filipović iz Centra za žene Adela pojasnila je kako Centar u suradnji s policijom i Hrvatskim zavodom za socijalni rad svake godine obilježava Dan borbe protiv nasilja nad ženama, te kako godinama o tome pričaju i podižu svijest, no kako je porast nasilja u porastu što je poprilično poražavajuće.

„Vidimo da je nasilje u porastu, ima i puno ubojstava, što je strašno za ovu našu malu državu. Mi smo tijekom cijele godine, borimo se, nastojimo ni jednu ženu ne odbiti. Uvijek nastojimo pronaći krevet za naše štićenice, no veseli nas što selimo u novu ustanovu gdje ćemo moći smjestiti oko 25 osoba, a možda i više,“
– kazala Filipović, te zahvalila Gradu Petrinji na podršci i pomoći.

I ove je godine, u četvrtak 21. rujna 2023. godine u Glini također obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u suradnji s Područnim uredom Hrvatskog zavoda za socijalni rad, te Policijskom postajom Glina.

Iz Gline su također poslane poruke ženama u kojima ih se poziva da prepoznaju znakove nasilja u obitelji, da se savjetuju i da potraže pomoć obzirom da u Hrvatskoj postoje organizirane službe koje će im pružiti pomoć i zaštitu. Nasilje nad ženama predstavlja kršenje temeljnih ljudskih prava. O ovom problemu treba javno govoriti jer nasilje nije privatni već društveni problem.

Na Gradskoj tržnici Sisak u petak 22. rujna 2023. godine također je obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Centar za žene Adela u suradnji s HZSR, Područnim uredom Sisak i Policijskom postajom Sisak organizirao je javnu akciju na tržnici gdje su se posjetiteljima podijelili promotivni letci i ostali materijali o postupanju u slučaju nasilja u obitelji, a stručni tim razgovarao je s građankama i građanima. Akciju su podržali gradonačelnica Kristina Ikić Baniček i njezin zamjenik Marko Krička.

Grad Sisak uložio je pola milijuna eura u sigurnu kuću, a uložit će još barem 200 tisuća kuna za građevinske radove.
Predsjednica Centra za žene Adela, Senka Filipović, tijekom javne akcije zahvalila se Gradu Sisku i gradonačelnici Kristini Ikić Baniček na podršci u borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja.

Obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u Sisku su nazočili i zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije, Mihael Jurić i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje, Alenka Ljubešić.

Sisačko-moslavačka županija temeljem Sporazuma iz vlastitog proračuna sufinancira rad i djelovanje Centra za žene Adela, udruge koja vodi jedinu Sigurnu kuću u županiji.

foto i tekst: Sisačko-moslavačka županija, Grad Sisak, Grad Petrinja

 

Pomoć Grada Petrinje savjetovalište i sklonište za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji

Pomoć Grada Petrinje savjetovalištu i skloništu za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji

U izmještenom prostoru Gradske uprave Grada Petrinje, danas, 23. svibnja 2023. godine, gradonačelnica Magdalena Komes, uručila je predsjednici Centra za žene ADELA, Senki Filipović, Ugovor o namjenskoj doznaci sredstava za program „Savjetovalište i sklonište za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji“ za 2023. godinu.

U ovogodišnjem Proračunu Grada Petrinje za taj program osiguran je iznos od 7.000,00 EUR što je više nego dvostruko veći iznos u odnosu na prethodne godine.

Sklonište i savjetovalište Centar za žene Adela jedino je takve vrste na području Sisačko-moslavačke županije, sa glavnom misijom zaštite života i integriteta žena i djece koja su preživjela nasilje u obitelji, njihovom osnaživanju i resocijalizaciji, kao i pomoći prilikom osposobljavanja za novi život bez nasilja.

Više na poveznici: Grad Petrinja osigurava pomoć za savjetovalište i sklonište za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen i u Sisku

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen i u Sisku

Centar za žene „Adela“ danas je na tržnici Kontroba obilježio 25.11. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. U suradnji s Centrom za socijalnu skrb Sisak i Policijskom upravom Sisačko-moslavačkom organizirali su podjelu edukativnog materijala o postupanju u slučaju nasilja u obitelji i razgovor stručnog tima sa zainteresiranim Siščankama i Siščanima.

„Dok država ne institucionalizira brigu o žrtvama obiteljskog nasilja i ne počne provoditi Istanbulsku konvenciju, Grad mora voditi brigu o udrugama koje rade posao države, a Centar za žene Adela to radi već dugo i dobro. Zato ćemo u 2023. godini trajno riješiti dugogodišnji smještajni problem žrtvama obiteljskog nasilja i osigurati prostore koji će pružiti puno bolje uvjete za rad Centra za žene Adela i puno bolje uvjete onima najranjivijima“, najavila je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček pridruživši se obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama prisustvovale su i pročelnica županijskog Upravnog odjela za poslove župana Sanja Mioković kao i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Alenka Ljubešić.
„Nasilje se, na žalost, prijavljuje u malom broju slučajeva. Stoga je potrebno jačati odlučnost žena da proživljeno nasilje prijavljuju u nastojanju da se sljedeće moguće nasilje spriječi, a već počinjeno nasilje sankcionira na odgovarajući način“, istaknuto je na današnjem obilježavanju u Sisku.

tekst i foto: Grad Sisak i Sisačko-moslavačka županija

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen u Kutini

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen u Kutini

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Policijska postaja Kutina u suradnji sa Centrom za žene Adela i Centrom za socijalnu skrbu Kutina na gradskoj tržnici u Kutini održali su javnu akcij s ciljem senzibiliziranja javnosti na nasilje nad ženama.
Centar za žene Adela je nevladina organizacija koja pruža izravnu pomoć žrtvama nasilja na način na koji to ne može niti jedna institucija zbog zakonskih ograničenja. Centar djeluje na dvije lokacije; u Sisku u ulici S. S. Kranjčevića 6 savjetovalište je za građane i građanke Sisačko-moslavačke županije u kojem žrtve nasilja i članovi njihovih obitelji mogu dobiti besplatnu pravnu pomoć i pomoć socijalne radnice.
Na tajnoj adresi je sklonište za žrtve nasilja u obitelji, sigurna kuća, u kojoj se žrtvama nasilja pružaju usluge smještaja, osiguranje je podmirivanje osnovnih životnih potreba, pravna pomoć, zastupanje na sudu, psihosocijalna i svu ostalu pomoć prema njihovim potrebama. Žrtve nasilja mogu ostati u sigurnoj do godinu dana, a u tome razdoljbu nastoji im se pomoći u osamostaljivanju i nastavku života bez nasilja za njih i za njihovu djecu.
Centar za žene Adela ima otvoren SOS telefon od 0:00 do 24:00 sata svih 365 dana u godini, bez obzira na praznik, subotu ili nedjelju. Stručni tim sigurne kuće poručuje žrtvama nasilja: “Nazovite nas, pomoći ćemo vam sigurno”. Broj SOS telefona: 044/888 888.
Centar za žene Adela zahvaljuje se Gradu Kutini na pomoći i podršci u radu udruge kao i medijima na pomoći da poruke ohrabrenja prenesu do osoba kojima je pomoć potrebna kao i upute djelatnica sigurne kuće o mogućnostima pomoći u rješavanju njihove situacije. Hvala svima na zajedničkoj borbi u senzibiliziranju javnosti na problematiku nasilja nad ženama i nasilja u obitelji uz slanje jasne poruke da se nasilje ni u kom obliku ne tolerira.

2511 kutina2

tekst i foto: kutina.hr / radiomoslavina.hr

 

U Petrinji obilježen Međunardoni dan borbe protiv nasilja nad ženama

U Petrinji obilježen Međunardoni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava 25. studenog, Centar za žene Adela u suradnji s Policijskom postajom Petrinja i Centrom za socijalnu skrb Petrinja organizirao je u prostoru privremene gradske tržnice javnu akciju. Uz druženje s građanima i podjelu promotivnih i informativnih materijala cilj im je senzibilizirati javnost na problem nasilja koji je nažalost uvijek prisutan. Kako je napomenula Senka Filipović, predsjednica udruge Centar za žene Adela, njihovo sklonište je popunjeno u kontinuitetu te čak prelaze svoje smještajne kapacitete kako nijedna žrtva ne bi ostala uskraćena za traženu pomoć. Dodala je kako sklonište svake godine ima više zahtjeva za smještaj, a dotaknula se i financijskih problema obzirom da su sredstva kojima udruga raspolaže ostala ista, a cijene na tržištu i troškovi života su u velikom porastu.

Goran Pejnović, kontakt policajac Policijske postaje Petrinja istaknuo je kako se svake godine pridružuju ovoj akciji jer je nažalost nasilje u društvu uvijek prisutno te su preventivne akcije uvijek potrebne. Upozorio je kako ne treba zatvarati oči pred nasiljem te pozvao građane da nasilje koje primijete i prijave.

Podršku u obilježavanju borbe protiv nasilja uvijek daje i Grad Petrinja. Ovom je prilikom Ana Aleksić Pezelj, pročelnica UO za društvene djelatnosti i imovinu istaknula kako Grad prati rad Centra za žene Adela te je za sljedeću godinu osigurao više sredstva kojima će podržati njihov rad. „Bitno ja da smo sveprisutni i da da stalno podižemo svijest u borbi protiv nasilja. Nažalost, brojke su poražavajuće, ali nam je drago da su se žene ohrabrile i da svi zajedno progovaramo o ovoj tematici.“ – istaknula je Aleksić Pezelj.

Filipović je i ovom prilikom pozvala sve žene, ali i druge žrtve nasilja da se jave njihovom savjetovalištu Savjetovalište ( Kranjčevićeva 6, Sisak ili na broj telefona 044/888-888) gdje uz zajamčenu diskreciju mogu dobiti pravnu, socijalnu i psihološku pomoć.

tekst i foto: petrinja.hr

Održane akcije povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Održane akcije povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

U Hrvatskoj se 22. rujna obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a Centar za žene Adela obilježio ga je i ove godine, akcijama u Glini, Petrinji i Sisku, u suradnji s Policijskom upravom sisačko-moslavačkom, nadležnim policijskim postajama, te nadležnim centrima za socijalnu skrb.

U Petrinji na Trgu hrvatskih branitelja u Petrinji, (kamo je privremeno izmještena Gradska tržnica) akcija je održana u utorak 20.9., a u ime Grada Petrinje podržala ju je pročelnica gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti i imovinu, Ana Aleksić Pezelj.

Predsjednica Senka Filipović i ovu je priogodu iskoristila kako bi pozvala medije da pomognu i prenesu njihove poruke do osoba kojima je pomoć potrebna, te je zatim naglasila: "Možda čuju i na radiju i na televiziji, pročitaju novine. Neke se srame doći. Neke bi došle i na naše akcije, došle bi i u Savjetovalište, ali se boje da ih netko ne vidi. To je veliki problem. Mi uvijek kažemo: „Ne treba se sramiti“. Svaka žrtva može ostati i anonimna, ne mora nam reći svoje podatke. Neka kaže svoj problem, mi ćemo svakako pomoći, koliko god možemo. Ako ne možemo mi, uputit ćemo ih na institucije koje im mogu pružiti pomoć“.

Filipović podsjeća i na broj SOS telefona Centra za žene Adela: „SOS telefon na koji se mogu javiti žrtve nasilja i članovi njihovih obitelji i susjedi, znači osobe koje čuju da se događa nasilje u njihovoj okolini, mogu se javiti na SOS telefon koji je otvoren od 0 do 24 sata svaki dan u godini, bez obzira na praznik, subotu i nedjelju. Mi radimo non-stop. Broj je 044/888-888. Zovite, pomoći ćemo vam sigurno“, poručila je predsjednica Centra za žene Adela, zahvalivši ovom prilikom Gradu Petrinji i svim ostalim gradovima i općinama s područja naše županije koji im pružaju podršku i bez čije pomoći ne bi mogli funkcionirati. Zahvalila je i pojedincima koji im svojim donacijama pomažu održati na životu tajno sklonište za žrtve nasilja. Financijski to je sve teže, a potrebno je sve – od hrane, pelena do ogrjevnog drveta.

I ove je godine u Glini također obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u suradnji s Centrom za socijlanu skrb Glina, te Policijskom postajom Glina.

Iz Gline su također poslane poruke ženama u kojima ih se poziva da prepoznaju znakove nasilja u obitelji, da se savjetuju i da potraže pomoć obzirom da u Hrvatskoj postoje organizirane službe koje će im pružiti pomoć i zaštitu. Nasilje nad ženama predstavlja kršenje temeljnih ljudskih prava. O ovom problemu treba javno govoriti jer nasilje nije privatni već društveni problem.

U Sisku je Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen u četvrtak 22. rujna na Gradskoj tržnici Kontroba. Organizatorima su se pridružili zamjenik gradonačelnice Marko Krička i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo Goran Grgurač. Obilježavanjem ovog značajnog datuma u spomen na tri žene ubijene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine tijekom brakorazvodne parnice i sisačka organizacija Centar za žene Adela želi senzibilizirati javnost na problematiku i važnost pravovremene reakcije na nasilje nad ženama i nasilje u obitelji, uz slanje jasne poruke da se nasilje ni u kakvom obliku ne tolerira. Zamjenik gradonačelnice Marko Krička izrazio je podršku Grada Siska. – Za rješavanje teških i brojnih situacija nasilja koje se odvijaju u obiteljima izuzetno je važna institucionalna i financijska podrška na najvišoj razini vlasti odnosno Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. 
Tijekom javne akcije koja je održana na tržnici Kontroba u Sisku, uz podjelu promotivnih letaka i drugog materijala o postupanju u slučaju nasilja u obitelji, građanima je na raspolaganju za razgovor bio i stručni tim. Obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama nazočila je i Alenka Ljubešić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje u Sisačko-moslavačkoj županiji.

foto: Sisačko-moslavačka županija, Grad Sisak, Portal53