Vijesti

Održane akcije povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Održane akcije povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

U Hrvatskoj se 22. rujna obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a Centar za žene Adela obilježio ga je i ove godine, akcijama u Glini, Petrinji i Sisku, u suradnji s Policijskom upravom sisačko-moslavačkom, nadležnim policijskim postajama, te nadležnim centrima za socijalnu skrb.

U Petrinji na Trgu hrvatskih branitelja u Petrinji, (kamo je privremeno izmještena Gradska tržnica) akcija je održana u utorak 20.9., a u ime Grada Petrinje podržala ju je pročelnica gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti i imovinu, Ana Aleksić Pezelj.

Predsjednica Senka Filipović i ovu je priogodu iskoristila kako bi pozvala medije da pomognu i prenesu njihove poruke do osoba kojima je pomoć potrebna, te je zatim naglasila: "Možda čuju i na radiju i na televiziji, pročitaju novine. Neke se srame doći. Neke bi došle i na naše akcije, došle bi i u Savjetovalište, ali se boje da ih netko ne vidi. To je veliki problem. Mi uvijek kažemo: „Ne treba se sramiti“. Svaka žrtva može ostati i anonimna, ne mora nam reći svoje podatke. Neka kaže svoj problem, mi ćemo svakako pomoći, koliko god možemo. Ako ne možemo mi, uputit ćemo ih na institucije koje im mogu pružiti pomoć“.

Filipović podsjeća i na broj SOS telefona Centra za žene Adela: „SOS telefon na koji se mogu javiti žrtve nasilja i članovi njihovih obitelji i susjedi, znači osobe koje čuju da se događa nasilje u njihovoj okolini, mogu se javiti na SOS telefon koji je otvoren od 0 do 24 sata svaki dan u godini, bez obzira na praznik, subotu i nedjelju. Mi radimo non-stop. Broj je 044/888-888. Zovite, pomoći ćemo vam sigurno“, poručila je predsjednica Centra za žene Adela, zahvalivši ovom prilikom Gradu Petrinji i svim ostalim gradovima i općinama s područja naše županije koji im pružaju podršku i bez čije pomoći ne bi mogli funkcionirati. Zahvalila je i pojedincima koji im svojim donacijama pomažu održati na životu tajno sklonište za žrtve nasilja. Financijski to je sve teže, a potrebno je sve – od hrane, pelena do ogrjevnog drveta.

I ove je godine u Glini također obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u suradnji s Centrom za socijlanu skrb Glina, te Policijskom postajom Glina.

Iz Gline su također poslane poruke ženama u kojima ih se poziva da prepoznaju znakove nasilja u obitelji, da se savjetuju i da potraže pomoć obzirom da u Hrvatskoj postoje organizirane službe koje će im pružiti pomoć i zaštitu. Nasilje nad ženama predstavlja kršenje temeljnih ljudskih prava. O ovom problemu treba javno govoriti jer nasilje nije privatni već društveni problem.

U Sisku je Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen u četvrtak 22. rujna na Gradskoj tržnici Kontroba. Organizatorima su se pridružili zamjenik gradonačelnice Marko Krička i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo Goran Grgurač. Obilježavanjem ovog značajnog datuma u spomen na tri žene ubijene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine tijekom brakorazvodne parnice i sisačka organizacija Centar za žene Adela želi senzibilizirati javnost na problematiku i važnost pravovremene reakcije na nasilje nad ženama i nasilje u obitelji, uz slanje jasne poruke da se nasilje ni u kakvom obliku ne tolerira. Zamjenik gradonačelnice Marko Krička izrazio je podršku Grada Siska. – Za rješavanje teških i brojnih situacija nasilja koje se odvijaju u obiteljima izuzetno je važna institucionalna i financijska podrška na najvišoj razini vlasti odnosno Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. 
Tijekom javne akcije koja je održana na tržnici Kontroba u Sisku, uz podjelu promotivnih letaka i drugog materijala o postupanju u slučaju nasilja u obitelji, građanima je na raspolaganju za razgovor bio i stručni tim. Obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama nazočila je i Alenka Ljubešić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje u Sisačko-moslavačkoj županiji.

foto: Sisačko-moslavačka županija, Grad Sisak, Portal53

 

Održana sjednica Nacionalnog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji

Sjednica Nacionalnog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u četvrtak, 22. rujna 2022. održana je sjednica Nacionalnog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji kojom je predsjedao ministar Marin Piletić.

Pomoć u osamostaljivanju žrtava nasilja s naglaskom na romsku populaciju

Pomoć u osamostaljivanju žrtava nasilja s naglaskom na romsku populaciju

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi i predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj "KALI SARA" Suzana Krčmar, sa suradnicima, posjetili su sigurnu kuću u Sisku. Tema sastanka bila je pomoć u osamostaljivanju žrtava nasilja s naglaskom na romsku populaciju. Iznenađeni velikim brojem žena i djece smještenih u sklonište pružili su nam podršku i obećali pomoć u okviru svojih mogućnosti. Neizmjerno smo im zahvalni na velikom interesu za naš rad i uključivanju u borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Djelatnice Centra za žene Adela

Održana Donacijska večera za Sigurnu kuću

Održana Donacijska večera za Sigurnu kuću

U sisačkom restoranu "Bijela lađa" održana je u petak, 8. travnja 2022. godine, Donacijska večera za Sigurnu kuću Centra za žene Adela. Djelatnice Centra i korisnici Sigurne kuće od srca se zahvaljuju svima koji su se odazvali na Donacijsku večeru, ali isto tako i svima onima koji nisu bili u mogućnosti nazočiti,  ali su uplatili prilog za opremanje Sigurne kuće

 

Treba dodati kako je resorno ministarstvo, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike prošle godine ovo sklonište, Sigurnu kuću Centra za žene Adela proglasilo najuspješnijim na području cijele Republike Hrvatske.
„Imamo najveći broj smještaja. Popunjenost kapaciteta nam je preko 100%. Nama je to pohvala jer puno radimo, ali je zapravo alarmantno da ima toliko nasilja.“, zaključila je Senka Filipović.

Na našem području Centar za žene Adela djeluje od 2003.godine, a od samog osnutka otvoreno je i savjetovalište za žrtve obiteljskog nasilja. Od veljače 2006. otvoren je SOS telefon za žrtve obiteljskog nasilja, koji radi 24 sata dnevno (888 888).

Humanitarni sajam za Sigurnu kuću

Humanitarni sajam za Sigurnu kuću

Povodom Svjetskog dana činjenja  dobrih djela učenici i djelatnici OŠ Viktorovac Sisak u suradnji s Volonterskim Centrom Sisak i Centrom za žene Adela održali su u petak 1. travnja 2022. godine akciju dobrovoljnog prikupljanja novčanih sredstava u kojoj je prikupljeno 7.500,00 kn za kuhinjski namještaj za korisnike Centra.
Predsjednica Centra za žene Adela Senka Filipović i korisnici Centra zahvaljuju se učenicima, njihovim roditeljima i djelatnicima škole na organizaciji ove akcije i na dobrovoljnim prilozima. Hvala vam!

Grad Sisak povećao sredstva za savjetovalište i sklonište za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja

Grad Sisak povećao sredstva za savjetovalište i sklonište za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja

Grad Sisak ove će godine podržati rad ukupno 82 udruge, umjetničke organizacije i pojedince kroz sufinanciranje 117 njihovih programa s ukupnim iznosom od gotovo 2 milijuna kuna koji će biti usmjereni na provedbu projekata u kulturi, tehničkoj kulturi, socijalnoj skrbi i zdravstvu te civilnom društvu. Raspodjela navedenih sredstava bila je i tema konferencije za novinare koja je danas održana u gradskoj vijećnici.

Konferenciji za novinare prisustvovali su i predstavnici triju udruga koje su korisnice sredstava. Senka Filipović iz Centra za žene Adela zahvalila gradonačelnici i Gradu Sisku na povećanju sredstava za savjetovalište i sklonište za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja koje je u prošloj godini zbrinulo čak 70 žena i djece s područja cijele županije.

tekst: Grad Sisak

Javna akcija u Glini

Obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

U razdoblju od 23. do 25. studenog, uz poštivanje svih epidemioloških mjera vezano za pandemiju COVID-19, Policijska uprava sisačko-moslavačka je u suradnji s partnerima, tj. nadležnim Centrima za socijalnu skrb, Centrom za žene „Adela“, Osnovnom školom Popovača i Savjetovalištem za djecu, adolescente i obitelj Petrinja obilježila „Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama“.

U utorak 23. studenog i na sam dan 25. studenog, Policijska uprava sisačko-moslavačka je na prikladan način na području Siska, Popovače, Novske, Petrinje, Hrvatske Kostajnice i Dvora, obilježila Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Građani su putem informativnih postava informirani o svakodnevnom nasilju nad ženama, o mjestima i mogućnostima podnošenja prijave te kontakt brojevima nevladinih udruga koje su uključene u područje borbe protiv nasilja nad ženama, ali i nasilja u obitelji i među mladima. S ciljem senzibilizacije građana o važnosti nulte tolerancije prema nasilju nad ženama, svim posjetiteljima informativnih postava su podijeljeni promotivni materijali s informacijama o tome kako prepoznati nasilje, koji su to znakovi nasilja na žrtvi te savjeti žrtvi nasilja u obitelji.

Statistički podaci ukazuju da je u prvih deset mjeseci ove godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke evidentirano 326 prekršaja (399 počinitelja) nasilja u obitelji, što je za 3,3% manje nego 2020. godine kada je evidentirano 337 prekršaja (423 počinitelja ili 5,7% više).

U prvih deset mjeseci ove godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke evidentirano je 77 kaznenih djela nasilja u obitelji, što je za 45,3 % više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine kada su zabilježena 53 kaznena djela nasilja u obitelji.

tekst i foto: PU sisačko-moslavačka

Javna akcija u Glini

Predavanje glinskim srednjoškolcima na temu nasilja nad ženama

Dana 24. studenog 2021. godine, u Srednjoj školi Glina obilježen je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Saša Petrić, ravnatelj CZSS Glina te Senka Filipović i Larisa Čavić, predstavnice Centra za žene Adela, održali su edukativno interaktivno predavanje u 3.e razredu.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. studenog u znak sjećanja na sestre Mirabal koje je 1960. godine u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

Nasilje nad ženama najrašireniji je oblik ugrožavanja temeljnih ljudskih prava (pravo na život, pravo na privatnost i obiteljski život, pravo na zaštitu dostojanstva, pravo na dom, pravo na slobodu izražavanja, pravo na život bez mučenja i nečovječnog postupanja i dr.), no, ipak, najveći broj nasilja ostaje neregistriran. Žene se nerado odlučuju prijaviti nasilnika, najčešće zbog straha od izazivanja nasilnika i uzrokovanja još težeg nasilja, ekonomske ovisnosti, niske razine samopouzdanja, mišljenja kako joj ionako nitko ne može pomoći… UN navodi kako je polovica svih ubijenih žena stradalo od ruke svojih sadašnjih ili bivših partnera.

glina 2511 2

12. Sajam udruga i ustanova

12. Sajam udruga i ustanova

Agencija lokalne demokracije Sisak i Zajednica sportskih udruga grada Siska i ove su godine organizirali Sajam udruga – sajam koji se održava u okviru nacionalne manifestacije Hrvatska volontira 2021. i Europskog tjedna održivog razvoja. Centar za žene Adela i ove je godine predstavio svoje aktivnosti na Sajmu.

Ovogodišnji 12. Sajam udruga i ustanova koji je održan u subotu 9.10.2021. godine u Sisku, na šetnici uz Kupu, okupio je 20-ak udruga i ustanova koje djeluju u raznolikim područjima društvenog života, kao što je socijalna skrb, humanitarni rad, rad s mladima, obrazovanje, ljudska prava, sport, kultura, osobe s invaliditetom, aktivno građanstvo i volontiranje.

Ono što je zajedničko svima jest da u svoj rad uključuju volontere, provode aktivnosti koje poboljšavaju kvalitetu života te aktivnosti kojima se razvijaju nove vještine i kompetencije, te želja za razvijanjem zajednice kroz zajedništvo i suradnju.

 

IMG 1040

IMG 1041

IMG 1042

(tekst i foto: sisakportal.hr/ Željko Rakarić)