Vijesti

Pomoć Grada Petrinje savjetovalište i sklonište za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji

Pomoć Grada Petrinje savjetovalištu i skloništu za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji

U izmještenom prostoru Gradske uprave Grada Petrinje, danas, 23. svibnja 2023. godine, gradonačelnica Magdalena Komes, uručila je predsjednici Centra za žene ADELA, Senki Filipović, Ugovor o namjenskoj doznaci sredstava za program „Savjetovalište i sklonište za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji“ za 2023. godinu.

U ovogodišnjem Proračunu Grada Petrinje za taj program osiguran je iznos od 7.000,00 EUR što je više nego dvostruko veći iznos u odnosu na prethodne godine.

Sklonište i savjetovalište Centar za žene Adela jedino je takve vrste na području Sisačko-moslavačke županije, sa glavnom misijom zaštite života i integriteta žena i djece koja su preživjela nasilje u obitelji, njihovom osnaživanju i resocijalizaciji, kao i pomoći prilikom osposobljavanja za novi život bez nasilja.

Više na poveznici: Grad Petrinja osigurava pomoć za savjetovalište i sklonište za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen i u Sisku

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen i u Sisku

Centar za žene „Adela“ danas je na tržnici Kontroba obilježio 25.11. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. U suradnji s Centrom za socijalnu skrb Sisak i Policijskom upravom Sisačko-moslavačkom organizirali su podjelu edukativnog materijala o postupanju u slučaju nasilja u obitelji i razgovor stručnog tima sa zainteresiranim Siščankama i Siščanima.

„Dok država ne institucionalizira brigu o žrtvama obiteljskog nasilja i ne počne provoditi Istanbulsku konvenciju, Grad mora voditi brigu o udrugama koje rade posao države, a Centar za žene Adela to radi već dugo i dobro. Zato ćemo u 2023. godini trajno riješiti dugogodišnji smještajni problem žrtvama obiteljskog nasilja i osigurati prostore koji će pružiti puno bolje uvjete za rad Centra za žene Adela i puno bolje uvjete onima najranjivijima“, najavila je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček pridruživši se obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama prisustvovale su i pročelnica županijskog Upravnog odjela za poslove župana Sanja Mioković kao i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Alenka Ljubešić.
„Nasilje se, na žalost, prijavljuje u malom broju slučajeva. Stoga je potrebno jačati odlučnost žena da proživljeno nasilje prijavljuju u nastojanju da se sljedeće moguće nasilje spriječi, a već počinjeno nasilje sankcionira na odgovarajući način“, istaknuto je na današnjem obilježavanju u Sisku.

tekst i foto: Grad Sisak i Sisačko-moslavačka županija

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen u Kutini

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen u Kutini

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Policijska postaja Kutina u suradnji sa Centrom za žene Adela i Centrom za socijalnu skrbu Kutina na gradskoj tržnici u Kutini održali su javnu akcij s ciljem senzibiliziranja javnosti na nasilje nad ženama.
Centar za žene Adela je nevladina organizacija koja pruža izravnu pomoć žrtvama nasilja na način na koji to ne može niti jedna institucija zbog zakonskih ograničenja. Centar djeluje na dvije lokacije; u Sisku u ulici S. S. Kranjčevića 6 savjetovalište je za građane i građanke Sisačko-moslavačke županije u kojem žrtve nasilja i članovi njihovih obitelji mogu dobiti besplatnu pravnu pomoć i pomoć socijalne radnice.
Na tajnoj adresi je sklonište za žrtve nasilja u obitelji, sigurna kuća, u kojoj se žrtvama nasilja pružaju usluge smještaja, osiguranje je podmirivanje osnovnih životnih potreba, pravna pomoć, zastupanje na sudu, psihosocijalna i svu ostalu pomoć prema njihovim potrebama. Žrtve nasilja mogu ostati u sigurnoj do godinu dana, a u tome razdoljbu nastoji im se pomoći u osamostaljivanju i nastavku života bez nasilja za njih i za njihovu djecu.
Centar za žene Adela ima otvoren SOS telefon od 0:00 do 24:00 sata svih 365 dana u godini, bez obzira na praznik, subotu ili nedjelju. Stručni tim sigurne kuće poručuje žrtvama nasilja: “Nazovite nas, pomoći ćemo vam sigurno”. Broj SOS telefona: 044/888 888.
Centar za žene Adela zahvaljuje se Gradu Kutini na pomoći i podršci u radu udruge kao i medijima na pomoći da poruke ohrabrenja prenesu do osoba kojima je pomoć potrebna kao i upute djelatnica sigurne kuće o mogućnostima pomoći u rješavanju njihove situacije. Hvala svima na zajedničkoj borbi u senzibiliziranju javnosti na problematiku nasilja nad ženama i nasilja u obitelji uz slanje jasne poruke da se nasilje ni u kom obliku ne tolerira.

2511 kutina2

tekst i foto: kutina.hr / radiomoslavina.hr

 

U Petrinji obilježen Međunardoni dan borbe protiv nasilja nad ženama

U Petrinji obilježen Međunardoni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava 25. studenog, Centar za žene Adela u suradnji s Policijskom postajom Petrinja i Centrom za socijalnu skrb Petrinja organizirao je u prostoru privremene gradske tržnice javnu akciju. Uz druženje s građanima i podjelu promotivnih i informativnih materijala cilj im je senzibilizirati javnost na problem nasilja koji je nažalost uvijek prisutan. Kako je napomenula Senka Filipović, predsjednica udruge Centar za žene Adela, njihovo sklonište je popunjeno u kontinuitetu te čak prelaze svoje smještajne kapacitete kako nijedna žrtva ne bi ostala uskraćena za traženu pomoć. Dodala je kako sklonište svake godine ima više zahtjeva za smještaj, a dotaknula se i financijskih problema obzirom da su sredstva kojima udruga raspolaže ostala ista, a cijene na tržištu i troškovi života su u velikom porastu.

Goran Pejnović, kontakt policajac Policijske postaje Petrinja istaknuo je kako se svake godine pridružuju ovoj akciji jer je nažalost nasilje u društvu uvijek prisutno te su preventivne akcije uvijek potrebne. Upozorio je kako ne treba zatvarati oči pred nasiljem te pozvao građane da nasilje koje primijete i prijave.

Podršku u obilježavanju borbe protiv nasilja uvijek daje i Grad Petrinja. Ovom je prilikom Ana Aleksić Pezelj, pročelnica UO za društvene djelatnosti i imovinu istaknula kako Grad prati rad Centra za žene Adela te je za sljedeću godinu osigurao više sredstva kojima će podržati njihov rad. „Bitno ja da smo sveprisutni i da da stalno podižemo svijest u borbi protiv nasilja. Nažalost, brojke su poražavajuće, ali nam je drago da su se žene ohrabrile i da svi zajedno progovaramo o ovoj tematici.“ – istaknula je Aleksić Pezelj.

Filipović je i ovom prilikom pozvala sve žene, ali i druge žrtve nasilja da se jave njihovom savjetovalištu Savjetovalište ( Kranjčevićeva 6, Sisak ili na broj telefona 044/888-888) gdje uz zajamčenu diskreciju mogu dobiti pravnu, socijalnu i psihološku pomoć.

tekst i foto: petrinja.hr

Održane akcije povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Održane akcije povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

U Hrvatskoj se 22. rujna obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a Centar za žene Adela obilježio ga je i ove godine, akcijama u Glini, Petrinji i Sisku, u suradnji s Policijskom upravom sisačko-moslavačkom, nadležnim policijskim postajama, te nadležnim centrima za socijalnu skrb.

U Petrinji na Trgu hrvatskih branitelja u Petrinji, (kamo je privremeno izmještena Gradska tržnica) akcija je održana u utorak 20.9., a u ime Grada Petrinje podržala ju je pročelnica gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti i imovinu, Ana Aleksić Pezelj.

Predsjednica Senka Filipović i ovu je priogodu iskoristila kako bi pozvala medije da pomognu i prenesu njihove poruke do osoba kojima je pomoć potrebna, te je zatim naglasila: "Možda čuju i na radiju i na televiziji, pročitaju novine. Neke se srame doći. Neke bi došle i na naše akcije, došle bi i u Savjetovalište, ali se boje da ih netko ne vidi. To je veliki problem. Mi uvijek kažemo: „Ne treba se sramiti“. Svaka žrtva može ostati i anonimna, ne mora nam reći svoje podatke. Neka kaže svoj problem, mi ćemo svakako pomoći, koliko god možemo. Ako ne možemo mi, uputit ćemo ih na institucije koje im mogu pružiti pomoć“.

Filipović podsjeća i na broj SOS telefona Centra za žene Adela: „SOS telefon na koji se mogu javiti žrtve nasilja i članovi njihovih obitelji i susjedi, znači osobe koje čuju da se događa nasilje u njihovoj okolini, mogu se javiti na SOS telefon koji je otvoren od 0 do 24 sata svaki dan u godini, bez obzira na praznik, subotu i nedjelju. Mi radimo non-stop. Broj je 044/888-888. Zovite, pomoći ćemo vam sigurno“, poručila je predsjednica Centra za žene Adela, zahvalivši ovom prilikom Gradu Petrinji i svim ostalim gradovima i općinama s područja naše županije koji im pružaju podršku i bez čije pomoći ne bi mogli funkcionirati. Zahvalila je i pojedincima koji im svojim donacijama pomažu održati na životu tajno sklonište za žrtve nasilja. Financijski to je sve teže, a potrebno je sve – od hrane, pelena do ogrjevnog drveta.

I ove je godine u Glini također obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u suradnji s Centrom za socijlanu skrb Glina, te Policijskom postajom Glina.

Iz Gline su također poslane poruke ženama u kojima ih se poziva da prepoznaju znakove nasilja u obitelji, da se savjetuju i da potraže pomoć obzirom da u Hrvatskoj postoje organizirane službe koje će im pružiti pomoć i zaštitu. Nasilje nad ženama predstavlja kršenje temeljnih ljudskih prava. O ovom problemu treba javno govoriti jer nasilje nije privatni već društveni problem.

U Sisku je Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen u četvrtak 22. rujna na Gradskoj tržnici Kontroba. Organizatorima su se pridružili zamjenik gradonačelnice Marko Krička i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo Goran Grgurač. Obilježavanjem ovog značajnog datuma u spomen na tri žene ubijene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine tijekom brakorazvodne parnice i sisačka organizacija Centar za žene Adela želi senzibilizirati javnost na problematiku i važnost pravovremene reakcije na nasilje nad ženama i nasilje u obitelji, uz slanje jasne poruke da se nasilje ni u kakvom obliku ne tolerira. Zamjenik gradonačelnice Marko Krička izrazio je podršku Grada Siska. – Za rješavanje teških i brojnih situacija nasilja koje se odvijaju u obiteljima izuzetno je važna institucionalna i financijska podrška na najvišoj razini vlasti odnosno Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. 
Tijekom javne akcije koja je održana na tržnici Kontroba u Sisku, uz podjelu promotivnih letaka i drugog materijala o postupanju u slučaju nasilja u obitelji, građanima je na raspolaganju za razgovor bio i stručni tim. Obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama nazočila je i Alenka Ljubešić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje u Sisačko-moslavačkoj županiji.

foto: Sisačko-moslavačka županija, Grad Sisak, Portal53

 

Održana sjednica Nacionalnog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji

Sjednica Nacionalnog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u četvrtak, 22. rujna 2022. održana je sjednica Nacionalnog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji kojom je predsjedao ministar Marin Piletić.

Pomoć u osamostaljivanju žrtava nasilja s naglaskom na romsku populaciju

Pomoć u osamostaljivanju žrtava nasilja s naglaskom na romsku populaciju

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi i predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj "KALI SARA" Suzana Krčmar, sa suradnicima, posjetili su sigurnu kuću u Sisku. Tema sastanka bila je pomoć u osamostaljivanju žrtava nasilja s naglaskom na romsku populaciju. Iznenađeni velikim brojem žena i djece smještenih u sklonište pružili su nam podršku i obećali pomoć u okviru svojih mogućnosti. Neizmjerno smo im zahvalni na velikom interesu za naš rad i uključivanju u borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Djelatnice Centra za žene Adela

Održana Donacijska večera za Sigurnu kuću

Održana Donacijska večera za Sigurnu kuću

U sisačkom restoranu "Bijela lađa" održana je u petak, 8. travnja 2022. godine, Donacijska večera za Sigurnu kuću Centra za žene Adela. Djelatnice Centra i korisnici Sigurne kuće od srca se zahvaljuju svima koji su se odazvali na Donacijsku večeru, ali isto tako i svima onima koji nisu bili u mogućnosti nazočiti,  ali su uplatili prilog za opremanje Sigurne kuće

 

Treba dodati kako je resorno ministarstvo, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike prošle godine ovo sklonište, Sigurnu kuću Centra za žene Adela proglasilo najuspješnijim na području cijele Republike Hrvatske.
„Imamo najveći broj smještaja. Popunjenost kapaciteta nam je preko 100%. Nama je to pohvala jer puno radimo, ali je zapravo alarmantno da ima toliko nasilja.“, zaključila je Senka Filipović.

Na našem području Centar za žene Adela djeluje od 2003.godine, a od samog osnutka otvoreno je i savjetovalište za žrtve obiteljskog nasilja. Od veljače 2006. otvoren je SOS telefon za žrtve obiteljskog nasilja, koji radi 24 sata dnevno (888 888).

Humanitarni sajam za Sigurnu kuću

Humanitarni sajam za Sigurnu kuću

Povodom Svjetskog dana činjenja  dobrih djela učenici i djelatnici OŠ Viktorovac Sisak u suradnji s Volonterskim Centrom Sisak i Centrom za žene Adela održali su u petak 1. travnja 2022. godine akciju dobrovoljnog prikupljanja novčanih sredstava u kojoj je prikupljeno 7.500,00 kn za kuhinjski namještaj za korisnike Centra.
Predsjednica Centra za žene Adela Senka Filipović i korisnici Centra zahvaljuju se učenicima, njihovim roditeljima i djelatnicima škole na organizaciji ove akcije i na dobrovoljnim prilozima. Hvala vam!