Javna akcija u Glini

Obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

U razdoblju od 23. do 25. studenog, uz poštivanje svih epidemioloških mjera vezano za pandemiju COVID-19, Policijska uprava sisačko-moslavačka je u suradnji s partnerima, tj. nadležnim Centrima za socijalnu skrb, Centrom za žene „Adela“, Osnovnom školom Popovača i Savjetovalištem za djecu, adolescente i obitelj Petrinja obilježila „Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama“.

U utorak 23. studenog i na sam dan 25. studenog, Policijska uprava sisačko-moslavačka je na prikladan način na području Siska, Popovače, Novske, Petrinje, Hrvatske Kostajnice i Dvora, obilježila Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Građani su putem informativnih postava informirani o svakodnevnom nasilju nad ženama, o mjestima i mogućnostima podnošenja prijave te kontakt brojevima nevladinih udruga koje su uključene u područje borbe protiv nasilja nad ženama, ali i nasilja u obitelji i među mladima. S ciljem senzibilizacije građana o važnosti nulte tolerancije prema nasilju nad ženama, svim posjetiteljima informativnih postava su podijeljeni promotivni materijali s informacijama o tome kako prepoznati nasilje, koji su to znakovi nasilja na žrtvi te savjeti žrtvi nasilja u obitelji.

Statistički podaci ukazuju da je u prvih deset mjeseci ove godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke evidentirano 326 prekršaja (399 počinitelja) nasilja u obitelji, što je za 3,3% manje nego 2020. godine kada je evidentirano 337 prekršaja (423 počinitelja ili 5,7% više).

U prvih deset mjeseci ove godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke evidentirano je 77 kaznenih djela nasilja u obitelji, što je za 45,3 % više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine kada su zabilježena 53 kaznena djela nasilja u obitelji.

tekst i foto: PU sisačko-moslavačka


Ispis   E-mail