Održane akcije povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Održane akcije povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

U Hrvatskoj se 22. rujna obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a Centar za žene Adela obilježio ga je i ove godine, akcijama u Glini, Petrinji i Sisku, u suradnji s Policijskom upravom sisačko-moslavačkom, nadležnim policijskim postajama, te nadležnim centrima za socijalnu skrb.

U Petrinji na Trgu hrvatskih branitelja u Petrinji, (kamo je privremeno izmještena Gradska tržnica) akcija je održana u utorak 20.9., a u ime Grada Petrinje podržala ju je pročelnica gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti i imovinu, Ana Aleksić Pezelj.

Predsjednica Senka Filipović i ovu je priogodu iskoristila kako bi pozvala medije da pomognu i prenesu njihove poruke do osoba kojima je pomoć potrebna, te je zatim naglasila: "Možda čuju i na radiju i na televiziji, pročitaju novine. Neke se srame doći. Neke bi došle i na naše akcije, došle bi i u Savjetovalište, ali se boje da ih netko ne vidi. To je veliki problem. Mi uvijek kažemo: „Ne treba se sramiti“. Svaka žrtva može ostati i anonimna, ne mora nam reći svoje podatke. Neka kaže svoj problem, mi ćemo svakako pomoći, koliko god možemo. Ako ne možemo mi, uputit ćemo ih na institucije koje im mogu pružiti pomoć“.

Filipović podsjeća i na broj SOS telefona Centra za žene Adela: „SOS telefon na koji se mogu javiti žrtve nasilja i članovi njihovih obitelji i susjedi, znači osobe koje čuju da se događa nasilje u njihovoj okolini, mogu se javiti na SOS telefon koji je otvoren od 0 do 24 sata svaki dan u godini, bez obzira na praznik, subotu i nedjelju. Mi radimo non-stop. Broj je 044/888-888. Zovite, pomoći ćemo vam sigurno“, poručila je predsjednica Centra za žene Adela, zahvalivši ovom prilikom Gradu Petrinji i svim ostalim gradovima i općinama s područja naše županije koji im pružaju podršku i bez čije pomoći ne bi mogli funkcionirati. Zahvalila je i pojedincima koji im svojim donacijama pomažu održati na životu tajno sklonište za žrtve nasilja. Financijski to je sve teže, a potrebno je sve – od hrane, pelena do ogrjevnog drveta.

I ove je godine u Glini također obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u suradnji s Centrom za socijlanu skrb Glina, te Policijskom postajom Glina.

Iz Gline su također poslane poruke ženama u kojima ih se poziva da prepoznaju znakove nasilja u obitelji, da se savjetuju i da potraže pomoć obzirom da u Hrvatskoj postoje organizirane službe koje će im pružiti pomoć i zaštitu. Nasilje nad ženama predstavlja kršenje temeljnih ljudskih prava. O ovom problemu treba javno govoriti jer nasilje nije privatni već društveni problem.

U Sisku je Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen u četvrtak 22. rujna na Gradskoj tržnici Kontroba. Organizatorima su se pridružili zamjenik gradonačelnice Marko Krička i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo Goran Grgurač. Obilježavanjem ovog značajnog datuma u spomen na tri žene ubijene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine tijekom brakorazvodne parnice i sisačka organizacija Centar za žene Adela želi senzibilizirati javnost na problematiku i važnost pravovremene reakcije na nasilje nad ženama i nasilje u obitelji, uz slanje jasne poruke da se nasilje ni u kakvom obliku ne tolerira. Zamjenik gradonačelnice Marko Krička izrazio je podršku Grada Siska. – Za rješavanje teških i brojnih situacija nasilja koje se odvijaju u obiteljima izuzetno je važna institucionalna i financijska podrška na najvišoj razini vlasti odnosno Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. 
Tijekom javne akcije koja je održana na tržnici Kontroba u Sisku, uz podjelu promotivnih letaka i drugog materijala o postupanju u slučaju nasilja u obitelji, građanima je na raspolaganju za razgovor bio i stručni tim. Obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama nazočila je i Alenka Ljubešić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje u Sisačko-moslavačkoj županiji.

foto: Sisačko-moslavačka županija, Grad Sisak, Portal53

 


Ispis   E-mail